Om oss

Om Oss

Texter skrivna av Krister Jonsson
Foto: Skärgårdsfoto Värmdö

MALENA ERNMAN
Kraftfull och kristallklar blåser Mistlur Ernman liv i slokande segel, betvingar stormar och stillar grovsjö. När månen stiger över horisonten stämmer stjärnhimlen in i sången, och rymden fylls av välljud.


MARIE NILSSON LIND
I ett lugnt vakande skimmer över däck upplyser oss Lanternan Nilsson-Lind med insikter och betraktelser. Vid natthamn finner man henne akter om tvärs, där hennes milda ljus blir till en vaggsång som låter besättningen falla till ro i sina kojar för välförtjänt vila.


TINA AHLIN
Orubblig och självklar som de solvarma skärgårdsklipporna står Amiral Ahlin trygg och fast i alla väder. Tonerna från hennes munspel leker bland bränningar och svall, och med sång och oklanderligt sjömanskap har hon såväl besättning som självaste Neptun med sig vartåt skutan än stävar.


VIKTORIA TOLSTOY
Befarne Signalhornet Tolstoy är lika hemma bland tackel och tåg som i jazzens skummande vågspel. När hon framåt aftonbrisen drar efter andan och ger hals, samlas havets alla väsen midskepps och lyssnar med uppmärksam förundran.


MORGAN ÅGREN
Med stadig hand på rorkulten för oss Styrman Ågren lekande lätt på hisnande färder över de sju havens alla rytmer. Genom hans försorg gungar vi förbi lömska grynnor, svänger så det svartnar runt vassa skär, men ingen fara – seglatsen landar alltid tryggt i hamn.


KRISTIN STENERHAG
Där andra ser oöverstigliga hinder, ser Skeppsingenjör Stenerhag möjligheter. Mästaren på babords klaviatur skyggar aldrig från en uppgift, bekymmerslöst leende steppar hon med tvärflöjt i lovart, drar bälgaspelet i pålstek med mera. Ingen förstår hur det är möjligt.


KRISTER JONSSON
Nosandes vid spinnakern, spanandes efter den perfekta tonfisken, finner vi skeppskatten Jonsson. Alltid redo med minst en tass på sin besträngade klösbräda, drar gärna en vals eller två.


JOHAN STRINDBERG
Dit Amiralen pekar, dit finner Navigatör Strindberg en rutt. Besättningen förlitar sig med lugn förtröstan på hans snillrika kartor och partitur, taktfast genljuder basen genom hela däcksbalken och visar kursen.


Idén med Skärgårdsturnén fick Tina 2014 då hon under ett par somrar medverkat på andra liknande lokala turnéer i Sverige såsom Hovturnén i Skåne och Packmopedsturnén i Värmland. De turnéerna gick till häst och moppe, och där såddes det första lilla fröet – kunde det inte vara en idé att göra en liknande turné till sjöss?!  Alla dessa fantastiskt fina miljöer som finns i skärgården är ju som gjorda att göra konserter på…

Och så blev det, många möten och hundratals telefonsamtal senare kunde vi sommaren 2016 sjösätta Skärgårdsturnén på riktigt! Medverkade gjorde några av Sveriges finaste artister och musiker, konsthantverkare, liksom flera lokalproducerande mat- och dryckesproducenter. Och det är hela vår idé med Skärgårdsturnén; att bjuda den semestrande publiken på en helhetsupplevelse – konsert, mat och dryck på första parkett i världens vackraste skärgård! Kanske i en solstol med picknickkorgen intill.

Artister och musiker reste de första två somrarna till respektive spelplats med den eminente kaptenen Olle Neckman och hans vackra mahognybåt Maria. Olle har stor erfarenhet av sjöliv och det han inte vet om skärgården – det vet ingen!

Sommaren 2016 besökte vi Djurönäsets vackra och nybyggda folkpark, Möja Dansbana, Säby Säteri, Värmdö Hembygdsmuseum och Grinda! Och detta gjorde vi tillsammans med bl.a. Louise Hoffsten, Rigmor Gustafsson och Lill Lindfors. Sommaren 2017 förlade vi vår premiär på Malma Gård på Värmdö – en unik kväll för oss alla att spela på den vackra gården omgiven av kor, fält och ängar. Därefter besökte vi Kärleksudden i Norrtälje, Kastellet i Vaxholm, Möja Dansbana och Tullhusparken på Dalarö. Liksom 2016 avslutade vi på Säby Säteri på Ingarö. Artisterna som medverkade under denna sommar hette Tomas Andersson Wij och Uno Sveningsson.

Sommaren 2018 utökade vi med ytterligare en konsertplats  – 7 konserter blev det sammanlagt mellan 22 och 29 juli. Vi inledde också ett underbart samarbete med Briggen Tre kronor och Hållbara hav. Artisterna 2018 var Lill Lindfors, Jack Vreeswijk och Love Antell.

2019 introducerade vi  Rindö Redutt mellan Vaxholm och Värmdö som en utmärkt plats för liknande evenemang som vårt. Artisterna den gången var Ebbot Lundberg (Soundtrack of Our Lives) Peter Carlsson (Blå Grodorna) samt Viktoria Tolstoy.

Nytt för 2019 var vårt samarbete med WWF, Världsnaturfonden. Ett samarbete som vi kommer att fortsätta med även kommande år.

2020 satte som vi alla vet Covid-19 käppar i hjulet och turnén blev inställd.  Istället blev det ett TV program, ”Musik på skeppet” med Skärgårdsturnen och som filmades in i Stockholms skärgård en solig julidag! Programmet sändes på Trettondagsafton 5/1 i SVT 1 kl. 23.15 och fredagen den 8/1 i SVT 1 kl. 18.15 Under denna sommar då alla konserter och turneer var inställda så blev denna filmdag onekligen speciell, att äntligen få träffas och spela sommarens enda gig och det uppe på ett däck ute på öppen fjärd. I TV programmet som spelades in på Briggen Tre kronor uppträdde Ebbot Lundberg, Louise Hoffsten, Tina Ahlin, Peter Carlsson, Viktoria Tolstoy, Morgan Ågren, Krister Jonsson, Kristin Stenerhag, Johan Strindberg samtidigt som publiken guppade i sina egna båtar runt omkring.

Covid-19 blev ju tyvärr långvarigt med restriktioner som följd. Så nu är vi glada att vi 2022 äntligen kan få åka på turné igen och bjuda på musik och kärlek. Medverkande på turnén 2022 är Tina Ahlin, Malena Ernman, Marie Nilsson Lind, Viktoria Tolstoy, Johan Strindberg, Krister Jonsson, Morgan Ågren och Kristin Stenerhag. Vi ses i sommar!

 

Vi som arbetar med Skärgårdsturnén är Sven Westman (projektledare), Richard Karsten (projektledare), Tina Ahlin (konstnärlig ledare), Malin Skilberg (logistikansvarig), Daniel Skilberg Skärgårdsfoto (Skärgårdsturnéns fotograf), Morgan Ågren (mediaansvarig), Johan Strindberg (kapellmästare).

©2024 Skärgårdsturnen

Log in with your credentials

Forgot your details?