ARTISTER 2023

Malena Ernman

Malena Ernman är en svensk operasångerska (mezzosopran). Trots att hennes centrala roller återfinns i mezzofacket har hon ett unikt röstomfång upp till en koloratursoprans trestrukna f. Hon har haft återkommande uppdrag utomlands, bland annat på olika scener i Berlin, Wien (främst vid Volksoper) och Amsterdam. Ernman fick ett populärmusikaliskt genombrott med deltagandet och vinsten i Melodifestivalen 2009, den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest 2009 med bidraget La Voix, skrivet av henne själv och Fredrik Kempe. År 2015 utsågs hon att läsa den traditionella dikten Nyårsklockan av Alfred Tennyson vid Skansens nyårsfirande, vilket också sänds i Sveriges Television. Vi är oerhört glada att önska henne välkommen till Skärgårdsturnén.

Marie Nilsson Lind

Marie Nilsson Lind var en av medlemmarna i gruppen Ainbusk och skrev text och musik till de flesta av gruppens låtar. I februari 2018 hade hon premiär med en teaterföreställning på Länsteatern i Visby, Mina drömmars land – en show om mi och di. Marie Nilsson var med i dokumentären Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är, som handlar om hennes syster Josefin. Dokumentären visades först på SVT Play fredagen 22 mars 2019 och två veckor senare visades den på SVT 2. I dokumentären berättade hon att systern samlade material och ville skriva en bok, och att hon själv ville förverkliga den. I mars 2020 släpptes boken Josas bok: min berättelse, som även är en självbiografisk berättelse. Ny musik från systern har släppts och låtarna spelades för första gången när Marie Nilsson sommarpratade i P1 i augusti 2019. Under hösten 2021 var hon en av artisterna som medverkade i den tolfte säsongen av underhållningsprogrammet Så mycket bättre. I programmets sjunde avsnitt framförde hon (med uppbackning från resten av Ainbusks levande medlemmar) en cover av Daniel Adams-Rays och Aviciis låt Somewhere In Stockholm, som även fungerade som en hyllning till Josefin. Vi är oerhört glada att önska henne välkommen till Skärgårdsturnén.

Viktoria Tolstoy

Viktoria Tolstoy är en sällsynt sångfågel i musikbranschen – en av Sveriges absolut största jazzsångerskor. Viktoria har bl.a. uppträtt med Svante Turesson, Putte Wickman, Arne Domnerus, Ulf Wakenius, Jojje Wadenius, Esbjörn Svensson och Nils Landgren – även med stora internationella artister så som McCoy Tyner, Ray Brown och Toots Thielemans m.fl. Viktoria har turnerat och uppträtt på de stora scenerna i världen; Japan, Malaysia, Sydafrika, Mexiko, England, Tyskland, Italien och Spanien för att nämna några. Och hon har fått fina utmärkelser och priser
så som Årets nykomling i Jazzkatten (1994) och Ulla Billquist-stipendiet (1998). Viktoria beskrivs som en riktig naturbegåvning och vi är så oerhört glada att än en gång få önska henne välkommen till Skärgårdsturnén.

Tina Ahlin

Tina Ahlin har varit verksam musiker i 30 år. Hon sjunger, spelar piano och munspel – och har samarbetat med Hasse Alfredson, Stefan Sundström, Tomas Di Leva, Lisa Nilsson, Orup, Lorrygänget och, många många fler. 1996 fick hon “Lovisastormen” skriven till sig av Olle Adolphson. 1999 började hennes samarbete med Hasse Alfredsson i revyn “Prins korv under taket” där recensionerna genomgående var lysande. Deras samarbete ledde sedan vidare till två skivor,  Dramaten och Maxim-föreställningar,  julshow med även Lill Lindfors på Vasan m.m. Tina har släppt tre soloskivor – varav två; “Sommarkort” och “12 sånger av Allan Edwall” blev grammis-nominerade. Tina har också programlett en serie uppskattade musikmöten i SVT:s “Gokväll”. Där bjöd Tina in gäster som bl.a. Loa Falkman, Robert Broberg, Salem Al Fakir och Jarl Alfredius. Tina har varit programledare på SVT och TV4 och har fått hedersuppdraget att vara högtidsvärd för Valborg, Midsommar och Nationdaldagen på SVT.  2013 och 2015 släppte Tina två böcker; Svenska Barnvisor och Om sommaren sköna.  Sedan fyra år samarbetar Tina med Orsa Spelmän och sommaren 2017 släpptes deras debutalbum som fick idel fina recensioner.

 

©2024 Skärgårdsturnen

Log in with your credentials

Forgot your details?